Landskod Valuta Språk Population Huvudstad Yta
+ 994 manat Armeniska
830 351 2 Baku 866 00

Azerbajdzjan

Azerbajdzjan är ett land som ännu inte präglats av turism och landet upplevs som mycket genuint. Med sitt geografiska läge har landet influerats av både öst och väst och här blandas moderna storstäder med enkla bondesamhällen – att resa genom Azerbajdzjan är som att göra en resa genom tiden. I stort sett överallt har du här möjlighet att ta del av den fantastiska och orörda natur som täcker en stor del av landets yta.

Visum

För att resa in i Azerbajdzjan behöver du ett visum. Om du tänkt stanna 30 dagar eller kortare kan du ansöka om ett e-visum via Asan Vizas hemsida. Du behöver själv skriva ut ditt visum för att kunna visa upp det vid en gränskontroll och ansökan ska göras minst tre dagar i förväg.

Vaccinering och sjukvård

Det finns inga vaccinationskrav för att beviljas inresa i landet. Det rekommenderas dock att ha en uppdaterad vaccinering mot difteri, stelkramp, polio och gulsot.

 

Sjukvården har stora variationer i sin kvalitet. Generellt är den offentliga sjukvården undermålig med stora brister, medan privata alternativ kan vara avsevärt bättre. En reseförsäkring är viktigt att ha, eftersom sjukvård är dyrt i landet.

Resa runt i landet

Det enklaste sättet att resa runt i landet är via buss eller tåg. Bägge dessa är statligt ägda och billiga att nyttja. Du köper din färdbiljett kontant ombord. Det kan vara svårt att få någon ordentlig överblick över avgångar, speciellt för lokaltrafik och ofta hänvisas du till de tidtabeller som sitter uppsatta på de olika hållplatserna. I Baku – landets huvudstad – finns tunnelbanesystem som på ett smidigt vis tar dig runt i hela staden.

 

Taxi är annars vanligt att använda sig av och här är det inte ovanligt att man delar taxi – de taxis som delas kallas ofta för mashrutka (stavning kan variera) och är ingenting för dig som vill ha din privata sfär. 15 personer i en buss med 10 platser är inte ovanligt alls. Åker du taxi ska du göra upp om priset på förhand, då många taxis saknar taxameter.

Bra att veta

  • Trafiksäkerheten i landet klassas som låg och oavsett om du vistas i denna som trafikant eller fotgängare bör du ta det varligt
  • Ska du vistas i landet mer än 10 dagar måste du anmäla dig hos landets migrationsmyndighet. Annars kan du få böter vid hemresan
  • Du bör inte fotografera militära anläggningar och inte heller poliser eller militärer. Religiösa byggnader får endast fotograferas med tillstånd