Landskod Valuta Språk Population Huvudstad Yta
+ 20 Egyptian pound Egypten 804 718 69 Kairo 100 145 0

Egypten

Egypten med sitt varma klimat, billiga priser och rika kultur är ett populärt resmål bland svenska turister. Här skiner solen året om, men den bästa tiden att resa dit är från november till april. Det beror på att dagstemperaturen under resterande månader kan sträcka sig upp emot 40 grader, medan den under november-april som regel ligger på mer behagliga nivåer. Gyllene, lugna sandstränder och färgglada, livliga marknader avlöser varandra och en given destination för många av landets besökare är såklart även de mäktiga pyramiderna. 

Visum till Egypten

Du som reser till Egypten och är nordisk medborgare behöver ha ett giltigt visum. Det är möjligt att ansöka om visum på plats, men detta innebär som regel att du behöver stå i långa köer innan det blir din tur. Att ansöka om visum innan avresa är möjligt och rekommenderas också för en så smidig start på resan som möjligt. Giltigt pass krävs för resor till Egypten och detta ska dessutom vara giltigt minst sex månader efter datum för hemresa.

Vaccinering och sjukvård

Reser du till Egypten direkt från Sverige finns det inga obligatoriska vaccinationer du behöver ta för att få komma in i landet. Däremot brukar man rekommendera att vaccin mot Hepatit A och B, samt turistdiarré/kolera tas i god tid innan avresa. För dig som ska stanna längre än tre veckor i Egypten brukar också vaccin mot Tyfoid rekommenderas. Om du har besökt vissa afrikanska länder innan kan myndigheterna kräva att du vaccinerat dig mot Gula Febern.
Sjukvården i Egypten är dyr och har en varierande standard. Se därför till att alltid ha en bra reseförsäkring som täcker sådana kostnader, om olyckan skulle vara framme. 

Resa runt i Egypten

Trafiksäkerheten i Egypten är låg och olyckor är vanliga. Tempot i trafiken är mycket högt och trafikregler följs sällan. Långfärdsbussar, tåg och flyg brukar vara de rekommenderade alternativen för den som vill se sig om i landet. Även tunnelbana fungerar även om den alltid är trång, men undvik i så fall rusningstrafiken. Lokala minibussar rekommenderas ej och du bör undvika att vistas i fordon utanför tätbefolkade områden när det är mörkt ute. Bra att veta är att också tågolyckor förekommer i landet. 

Bra att veta

  • Fotografering av militär eller polis, militära eller polisiära byggnader eller platser/föremål som bevakas av desamma är strikt förbjudet och bör undvikas
  • I både Kairo och Alexandria har jordbävningar skett och kommer sannolikt ske igen, även om man inte vet när
  • Sandstormar förekommer och påverkar då ofta sikten på vägen. Våren är den vanligaste säsongen för dessa
  • Utmanande klädsel bör undvikas, framförallt utanför turistorterna