Landskod Valuta Språk Population Huvudstad Yta
+ 91 Indisk rupie Indien 117 310 801 8 New Delhi 328 759 0

Indien

I det färgglada Indien får du en intensiv upplevelse för alla sinnen. Här kan du ta del av billig shopping, kryddig mat och fantastiska gyllengula sandstränder – och var du än går nås du av en underliggande doft av rökelse.

Inresa och visum

För att få vistas i Indien behöver du ha en indisk visering. Information kring hur det fungerar med denna hittar du hos FRRO. I viseringen anges den tid du tillåts stanna i landet – överskrid inte denna. I bästa fall får du dyra böter, i värsta fall fängelse.

Vaccin och sjukvård

För dig som reser till Indien från vissa länder i Afrika eller Sydamerika krävs vaccination mot gula febern. I övrigt finns inga vaccinationskrav, men det rekommenderas att du har ett uppdaterat skydd mot polio, stelkramp och difteri. Vaccination mot Hepatit A och Hepatit B rekommenderas. För vissa riskgrupper rekommenderas även Dukoral – ett vaccin mot kolera. Ska du backpacka i landet rekommenderas också att skaffa ett skydd mot rabies, tyfoid, meningokocker, japansk encefalit och tuberkulos.

 

Det är vanligt med diverse magåkommor i Indien, både från bakterier såväl som från virus. Godtagbar sjukvård finns i stort sett endast på privata sjukhus i storstäderna. Denna vård kan bli kostsam och du bör därför kontrollera din rese- och sjukförsäkring innan avresa.

Resa runt i landet

Både buss och tåg är vanligt förekommande transportmedel i Indien – och så även rickshaw (cykeltaxi). För långa transportsträckor rekommenderas tåget – landets järnvägsnät är mycket omfattande och tar dig i stort sett överallt i landet. Detta brukar också vara det billigaste och mest bekväma alternativet. De sträckor där ingen järnväg finns brukar täckas upp av buss. Bussarna i landet är på många platser slitna och ofta överfulla. En rickshaw, eller tuk-tuk är det smidigaste alternativet för dig som vill transportera dig smidigt inne i städerna. Vanlig taxi finns givetvis också och du som reser med taxi rekommenderas att välja något av de större bolagen. Alla transportalternativ är relativt billiga i Indien.

Att tänka på

  • Sexuella övergrepp på kvinnor är vanligt förekommande och ensamma kvinnor bör därför iaktta extra försiktighet – detta gäller även för grupper av kvinnor
  • Ficktjuvar kan förekomma, och det vanligaste stället att bli bestulen är på bussar och tåg
  • Du bör undvika att gå ensam på avskilda platser i Indien
  • Lokala sedvänjor rekommenderas att följa och du bör även klä dig på ett sätt som inte väcker anstöt eller på annat vis drar till sig oönskad uppmärksamhet
  • Jordbävningar kan förekomma i vissa delar av landet. Under monsunperioden är översvämningar vanligt förekommande. På den indiska östkusten är också cykloner och tropiska stormar vanliga