Landskod Valuta Språk Population Huvudstad Yta
+ 98 Rial Iran 769 233 00 Teheran 164 800 0

Iran

Iran är ett land som på många platser är som hämtat ur en saga. Landet är ett viktigt kulturområde och de många majestätiska moskéer som ligger placerade lite överallt kan ta andan ut vem som helst.

Visum och inresa

För inresa i Iran krävs ett visum. Detta skaffar du via den iranska ambassaden – observera att du behöver vara ute i god tid för att hinna få din visering innan avresa. Har du en israelisk stämpel i ditt pass kommer du nekas inresa.

 

I samband med din inresa är det viktigt att känna till att det är absolut förbjudet att föra in alkohol och narkotika i landet. Det kan medföra mycket hårda straff och för narkotika finns dödsstraff med i straffskalan. Det anses också vara kulturellt känsligt att införa griskött, trycksaker, videofilmer, kassetter, CD-skivor, kortvågsapparater och religiöst material. Dessa varor kan därför beslagtas av polisen.

Vaccinering och sjukvård

Om du nyligen varit i ett riskområde för gula febern krävs att du är vaccinerad mot denna. Inga övriga vaccinationer krävs. Däremot rekommenderas ett uppdaterat grundskydd mot polio, difteri och stelkramp, samt vaccinering mot Hepatit A och Hepatit B. Ska du backpacka i landet rekommenderas även vaccinering mot Tyfoid.

 

Sjukvården i Iran anses som god, men dyr. Se därför till att du har en sjuk- och reseförsäkring som täcker detta om olyckan är framme.

Resa runt i Iran

Förstahandsvalet för den som vill resa runt i Iran är buss. Det är ett mycket billigt alternativ och med hjälp av bussen kan du ta dig i stort sett överallt i landet. Lokala bussar används flitigt och är ofta överfulla, så du bör veta på förhand var du ska gå av. I vissa storstäder finns också tunnelbana, vilken brukar vara en avsevärt behagligare upplevelse än den lokala bussen.

 

Att åka taxi är vanligt och här finns inte bara privata taxis, utan också sådana man delar med andra. Gör upp om priset för resan på förhand och var beredd att pruta på det pris chauffören anger. Ofta brukar de lägga på runt 20-25% extra för turister, så var inte rädd för att förhandla.

 

För en snabbare men också avsevärt dyrare transport finns också möjlighet att nyttja inrikesflyget – Iran är ett land med ett dussintal flygplatser spridda runt om i landet.

Att tänka på

  • Iran är ett shiamuslimskt land och här tillämpas sharialagar. Det innebär bland annat strikta klädkoder för kvinnor – håret måste täckas och kläder ska inte avslöja kroppens former. Kläder bör inte sluta ovanför knäna. Män bör undvika shorts och linne på allmän plats
  • Ömhetsbetygelser bör undvikas på offentlig plats. Homosexualitet och sexuella relationer mellan ogifta par är strängt förbjudet och ger ofta mycket stränga straff
  • Jordskalv är vanligt förekommande
  • Risk för terrordåd finns