Landskod Valuta Språk Population Huvudstad Yta
+ 972 Sikel Arabiska
735 398 5 Jerusalem 207 70

Israel

Israel är en viktig del av många religioner – och främst då landets huvudstad Jerusalem. Detta varma och solsäkra land bjuder på långa sandstränder, kulinariska upplevelser, livliga marknader och flera kulturellt och religiöst viktiga platser.

Visum

I normala fall behöver svenska resenärer inte något visum för vistelser i landet som är kortare än 90 dagar. Eftersom Israel har relativt kyliga relationer till flera kringliggande länder har en israelisk stämpel i passet för många resenärer inneburit att de nekats inträde i andra länder. Därför får du idag istället ett inresekort att placera i ditt pass när du anländer. Detta kort måste under hela din vistelsetid behållas i passet eftersom det är ett bevis på att din inresa skett lagligt. Säkerheten vid inresa är mycket hög och du bör förbereda dig på att svara på frågor kring din resa och även att få ditt bagage genomsökt. Mobiler och datorer kan genomsökas grundligt. Den som motsätter sig genomsökning eller vägrar svara på frågor kan räkna med att inte bli insläppt i landet.

Vaccin och sjukvård

För inresa till Israel finns inga obligatoriska vacciner. Däremot bör ditt grundskydd mot polio, difteri och stelkramp vara uppdaterat och du rekommenderas att vaccinera dig mot Hepatit A. Den som ska stanna längre än tre veckor i landet rekommenderas också att vaccinera sig mot Hepatit B. Ska du leva med ortsbefolkningen i mer än ett halvår rekommenderas även vaccinering mot tuberkulos.

 

Sjukvården i landet är av hög kvalitet. En heltäckande sjuk- och reseförsäkring rekommenderas, eftersom du annars behöver bekosta din vård själv – något som kan bli mycket dyrt.

Resa runt i Israel

Om du vill transportera dig mellan större städer i Israel är buss det föredragna sättet. Bussarna i landet har en generellt god standard och är utrustade med AC. Det är också ett billigt val av färdmedel. Populära busslinjer har frekventa avgångar, men om du vill åka till någon mer avsides plats kan du behöva boka din biljett i förväg. Tågen är ok, men järnvägsnätet har en relativt dålig täckning och avgångarna är ganska glesa.

 

För kortare sträckor kan du också välja taxi och här finns både privata taxis, såväl som sådana man delar med andra resenärer. Många taxibilar saknar taxameter och dyrare priser tas ofta ut för turister. Gör därför alltid upp om pris på förhand.

Att tänka på

  • Israel är ett land som är starkt präglat av judiska traditioner. Sabbaten är mycket viktig och under denna går inga kollektiva färdmedel
  • På heliga platser och starkt religiösa områden ska provocerande klädsel undvikas

ID-handling samt inresekort bör alltid bäras med överallt