Landskod Valuta Språk Population Huvudstad Yta
+ 86 Yuan Renminbi Kina 133 004 400 0 Peking 959 696 0

Kina

Få länder är så mytomspunna som det fjärran Kina, med sina drakar, sin mur och sina färgsprakande festivaler. I Kina möts du av en helt annan kultur än hemma och i detta magnifika land upplever du stora kontraster mellan städer och byar.

Visum och inresa

Alla svenskar som reser in i Kina måste ha ett visum. Detta ansöker du om på närmsta China Visa Application Service Center (i Sverige finns dessa i Stockholm och Göteborg). Alla utländska medborgare som bor privat i Kina (det vill säga att de inte bor på hotell) måste inom 24 timmar registrera sin adress hos den lokala polisstationen. Om inte, riskeras höga böter. För resor till Tibet krävs ett särskilt inresetillstånd. Detta kallas Tibet Travel Permit. Detta brukar sökas av den resebyrå som hjälper dig att boka resan in i landet.

Vaccinering och sjukvård

För inresa till Kina finns inga vaccinationskrav. Du bör dock se till att ditt grundskydd mot MPR (mässling, påssjuka, röda hund), samt polio, difteri och stelkramp är uppdaterat. Du rekommenderas också att vaccinera dig mot Hepatit A, Hepatit B, tyfus och rabies.

 

En heltäckande reseförsäkring är ett absolut måste, då sjukvård i Kina kan bli mycket dyrt och betalning krävs ofta i förskott. Kvalitén på sjukhus och andra vårdinrättningar varierar stort över landet. Generellt sett får du den bästa vården i storstäderna.

Resa runt i Kina

Beroende på hur långa avstånd du vill ta dig och vad du vill uppleva under din resa finns olika valmöjligheter för att ta sig runt i Kina. Inrikesflyg är populärt och tar dig smidigt från punkt A till punkt B. Också tåg är ett välanvänt transportmedel och här finns både vanliga tåg och höghastighetståg som trafikerar det mycket väl utbyggda järnvägsnätet. I större städer finns det som regel moderna tunnelbanor och naturligtvis går det också att åka buss och taxi i stort sett överallt. Rent generellt gäller att landet har en väl utvecklad infrastruktur och det är relativt billigt att ta sig runt för den som reser med buss eller tåg.

 

De två mest använda färdmedlen i landet är tunnelbanan och snabbtåget och om du har möjlighet att undvika resor i rusningstid så rekommenderar vi också att göra det. I samband med att folk börjar och slutar arbetet är dessa färdmedel alltid överfulla och kineserna kan konsten att packa dessa tills att sista kvadratcentimetern är fylld.

Bra att veta

  • Jordskalv är vanligt förekommande i delar av landet
  • Kina har på grund av luftföroreningar emellanåt en mycket dålig luftkvalitet, vilket kan medföra hälsoproblem
  • Tyfoner och kraftiga regn kan förekomma i delar av landet
  • Att bryta mot lagen i Kina ses mycket allvarligt på och deras straffskalor är avsevärt strängare än här i Sverige. Även dödsstraff tillämpas