Landskod Valuta Språk Population Huvudstad Yta
+ 976 Tugrik Mongoliet 308 691 8 Ulan Bator 156 500 0

Mongoliet

Det som främst lockar resande till Mongoliet är deras fantastiska landskap och extrema klimat, vilket ofta upplevs genom vandringar eller från hästryggen. I tillägg till den fantastiska naturen finns också imponerande tempel och andra vackra byggnader att se.

Visum

Svenska resenärer måste ha ett giltigt visum för att bli insläppta i Mongoliet. Mer information om visum till Mongolien får du från närmsta mongoliska ambassad.

Vaccinering och sjukvård

Inga obligatoriska vaccinationer krävs för inresa i Mongoliet. Ett uppdaterat skydd mot difteri, stelkramp och polio rekommenderas – och det gör även vaccinering mot Hepatit A och Hepatit B.

 

Sjukvården har låg standard och utanför storstäderna är den mycket bristfällig. Reseskydd med tillhörande sjukevakuering i försäkringen rekommenderas starkt. Det är nämligen så att många allvarliga sjukdomar inte kan behandlas i Mongoliet på grund av den undermåliga sjukvården.

Resa runt i Mongoliet

För längre förflyttningar inom landet rekommenderas tåg. Järnvägsnätet är väl utbyggt och tågen går hyfsat ofta till de flesta städer. För mer lokala transporter är buss det vanligaste alternativet. Som regel finns inga spikade tidtabeller – istället går bussarna med jämna mellanrum. I de större städerna brukar man aldrig behöva vänta mer än 15 minuter på nästa buss.

 

Också taxi är ett alternativ och här finns ett flertal etablerade taxibolag, men också en form av uber, där privatpersoner kör dig mot en avgift. Taxichaufförer tar ofta ut en högre avgift från turister. Se därför till att alltid komma överens om priset för resan redan innan ni åker – och var beredd på att behöva förhandla om priset.

Bra att veta

  • Om du inte har något mongoliskt registreringskort måste du alltid bära med dig ditt pass. Förlorar du ditt pass finns ingen svensk ambassad i landet. Istället får du då vända dig till någon annan EU-ambassad i Ulan Bator för att ansöka om ett provisoriskt EU-pass – ETD (Emergency Travel Document)
  • Landet har mycket stränga lagar och att fotografera poliser, poliseskorter eller militär kan leda till långa fängelsestraff
  • Buddhistiska kloster är mycket heliga platser och det är viktigt att visa respekt på dessa. Rör inte vid heliga bilder eller saker och be alltid om lov innan du fotograferar något (eller någon)
  • Bank- och kreditkort är inte särskilt gångbart i landet – de flesta aktörer godtar endast kontanter. Bankomater finns främst i större städer
  • Var uppmärksam på att ficktjuvar är relativt vanligt förekommande. Placera därför alltid pengar, pass och andra värdehandlingar på ett sådant vis att dessa blir oåtkomliga för eventuella tjuvar