Landskod Valuta Språk Population Huvudstad Yta
+ 977 Rupee Nepal 289 518 52 Kathmandu 140 800

Nepal

På den södra sidan av bergsmassivet Himalaya hittar vi det lilla konungadömet Nepal – vilket ser ut att vara hämtat direkt ur en saga. Här möts du av snötäckta berg, förgyllda buddhistkloster, utsmyckade hindutempel och en otroligt vänlig och fredlig befolkning.

Visum

Svenskar som vill resa in i Nepal behöver ett visum. Tidigare har det gällt att det är möjligt att söka om ett sådant vid ankomst till landet – ett så kallat Visa on Arrival. Regler gällande detta rekommenderas dock att kontrollera på förhand, eftersom reglerna kan ändras utan förvarning. För information angående detta kan du kontakta Nepals Generalkonsulat i Stockholm eller Nepals Immigrationsmyndighet.

Vaccination och sjukvård

Har du nyligen rest i ett land där gula febern finns, krävs att du har ett intyg om vaccination mot denna. I övrigt finns inga krav på vaccination för inresa i Nepal. Ditt grundskydd för MPR och difteri, polio stelkramp bör vara uppdaterat. Du rekommenderas också att vaccinera dig mot följande:

  • Hepatit A
  • Hepatit B
  • Turistdiarré

 

Sjukvården är av lägre standard än i Sverige och inget ambulanssystem finns. Istället är det upp till dig att ta kontakt med sjukhuset på den ort du befinner dig vid sjukdom. Du som tänkt vandra i bergen bör kontrollera med ditt försäkringsbolag vad som ingår i sjuk- och reseförsäkringen. Det har tidigare hänt att personer som behövt vård i samband med vandring eller bergsklättring haft försäkringar som inte täcker detta. Kostnaden för evakuering kommer då bli mycket omfattande.

Resa runt i Nepal

För rundresor i Nepal är det främst buss som gäller. Det finns många flyglinjer, men om du tänkt resa med flyg bör du kontrollera vädret först – det har under de senaste åren skett ett flertal flygolyckor i landet.

 

Vid resor med buss rekommenderas du att välja turistbussarna. Dessa har generellt en högre standard och säkerhet gentemot de lokala varianterna. Lokala bussar är ofta överfulla och dåligt underhållna och det är därför inte alls ovanligt att olyckor sker med dessa.

Bra att veta

  • Rån och stölder är vanligt förekommande, framförallt i turisttäta områden
  • I turistområden (främst i Kathmandu) förekommer ofta sexuella trakasserier – och då främst av kvinnor. Ha alltid uppsikt över din mat och dryck och ta aldrig emot drinkar från okända, för att inte riskera att drogas
  • Undvik att gå själv ute under kvällstid och på natten
  • Landet har mycket stränga straff för narkotikarelaterad brottslighet. Höga böter och/eller långa fängelsestraff är vanligt, även för innehav av mycket små mängder