Landskod Valuta Språk Population Huvudstad Yta
+ 850 Vann Nordkorea 229 121 77 Pyongyang 120 540

Nordkorea

Nordkorea är ett land som för många upplevs som fascinerande – mycket på grund av att det är en diktatur som är totalstyrd av landets ledare. I Nordkorea sätter man sina egna regler och hela landet genomsyras av en dyrkan av den bortgångne diktatorn Kim Il Sung och hans regerande son Kim Jong Il.

Visum och inresa

För inresa till Nordkorea krävs visum, men landet är inte öppet för vem som helst att resa in. Om du reser själv kommer du med största sannolikhet att få din ansökan om visering nekad – istället behöver du vara deltagare i en gruppresa eller ha fått en personlig inbjudan från en medborgare bosatt i Nordkorea.

 

För ytterligare information kring hur du kan ha möjlighet att beviljas en visering för inresa i Nordkorea ska du kontakta en resebyrå specialiserad på resor till landet, alternativt Nordkoreas Ambassad. I Sverige hittar du deras ambassad i Stockholm.

 

Vid inresa i landet kommer ditt bagage kontrolleras och genomsökas grundligt – så även elektronisk utrustning. GPS är förbjudet.

 

Befinner du dig i Sydkorea går det inte att resa in i Nordkorea överhuvudtaget.

Vaccinering och sjukvård

Om du nyligen vistats i ett land där hög risk för gula febern förekommer krävs att du har ett vaccinationsintyg för denna. Inga andra vaccinationer krävs. Ett uppdaterat grundskydd mot polio, stelkramp och difteri rekommenderas, precis som vaccinering mot Hepatit A och Hepatit B. För vissa riskgrupper rekommenderas också Dukoral mot kolera.

 

Det är av högsta vikt att du vid inresa till Nordkorea har en heltäckande reseförsäkring som även innefattar evakuering vid eventuell sjukdom. Sjukvården i landet är av mycket låg kvalitet och hygienen är mycket bristfällig. Här saknas modern sjukvårdsutrustning och om ett kirurgiskt ingrepp skulle behövas är det inte säkert att det finns tillgång till bedövning. Också eventuella mediciner är mycket svårt att få tag på i landet, så av dessa behöver du ta med dig ett tillräckligt lager för att klara hela din resa.

Resa runt i Nordkorea

I Nordkorea är det inte tillåtet att resa runt som man vill överallt – utländska medborgare måste ha en guide med sig i stort sett överallt. Därför finns en relativt begränsad tillgång till lokala transportmedel. Buss och taxi är de färdmedel som finns och bägge dessa saknar som regel säkerhetsbälten.

Viktigt att känna till

  • Utländska mobiler fungerar inte i Nordkorea och tillgången till internet är i stort sett obefintlig
  • Det går inte att betala med kort eller ta ut kontanter i landet. Du måste ha med egna kontanter vid inresa och valutor som godkänns är euro, amerikanska dollar och kinesiska yuhan
  • Nordkorea är en konservativ diktatur med strikta regler. Toleransnivån är generellt låg och fängelse kan dömas ut vid respektlöst beteende. Se därför till att ha stenkoll på lokala sedvänjor och lagar