Landskod Valuta Språk Population Huvudstad Yta
+ 974 Rial Arabiska
840 926 Doha 114 37

Qatar

Landet Qatar är ett fascinerande ökenrike och det är framförallt dess moderna huvudstad som är målet för de flesta turister. Denna präglas av maffiga nybyggen och imponerande skyskrapor. Du finner också härliga sandstränder och goda shoppingmöjligheter i landet.

Visum och inresa

Innan du reser till Qatar rekommenderas att kontrollera så att inga regler gällande visum ändrats. I normalfallet gäller att svenska medborgare har rätt att vistas i landet utan visumkrav i 90 dagar inom en period av 180 dagar. Detta kräver då att du har ett pass som är giltigt i minst 6 månader från det datum du ankommer till landet. Du bör också kontrollera att passet är helt, då det tidigare har hänt att resenärer med trasiga pass har nekats inresa i landet. Provisoriska pass godtas ej.

 

Vid inresa bör du känna till att det är strängt förbjudet att föra in bland annat alkohol, vapen och pornografiskt material. Det är också förbjudet att ha med sig sådana läkemedel som kan klassas som narkotiska preparat – reglerna för vilka mediciner som är narkotikaklassade ser inte likadana ut i Qatar som i Sverige så kontrollera detta noggrant innan avresa.

Vaccinering och sjukvård

Resenärer från länder där gula febern finns behöver ha med sig dokument på att de är vaccinerade mot denna. Bortsett från detta krävs inga ytterligare vaccineringar. Du rekommenderas att se över ditt grundskydd mot polio, difteri och stelkramp, samt att vaccinera dig mot Hepatit A, Hepatit B och tuberkulos (den senare rekommenderas endast för vistelser längre än sex månader).

 

Sjukvården i Qatar är av hög standard och om du inte har någon reseförsäkring är den också mycket dyr. Kontrollera därför dina försäkringar innan avresa.

Resa runt i Qatar

I Qatar transporterar du dig via buss eller taxi. Bussarna ägs av staten och är moderna och rymliga. Priserna är helt okej och för att resa så billigt som möjligt ska du köpa din biljett på förhand i någon av de biljettautomater som finns vid hållplatserna. Det går att lösa biljett ombord, men det är dyrare. Bussarna går med täta mellanrum från tidig morgon till sen kväll.

 

Också taxi är ett vanligt förekommande färdmedel, men kanske främst då för relativt korta sträckor, då det är avsevärt dyrare än bussen. Taxibilarna är moderna och fräscha och det brukar vara enkelt att få tag på en ledig bil.

Bra att veta

  • Du som reser till landet under Ramadan bör på förhand läsa igenom vilka särskilda sedvänjor som gäller under denna period
  • Att dricka alkohol eller vara berusad på allmän plats i Qatar är strängt förbjudet
  • Nolltolerans och stränga straff gäller vid bruk av narkotika – även sådan som du brukat innan din inresa i landet och som påträffas i blodet vid provtagning
  • Qatar är i grunden ett konservativt muslimskt land med stränga sedvänjor. Sätt dig in i lokala lagar och regler och undvik att bryta mot dessa, eftersom straffen ofta är mycket stränga