Landskod Valuta Språk Population Huvudstad Yta
+ 7 Rubel Ryssland 140702000 Moskva 17100000

Ryssland

Det gigantiska Ryssland är som ett eget litet universum, i vilket du kan uppleva allt från snöklädda berg till gyllene sandstränder. Här finns maffiga tempel och en storslagen arkitektur – och kulturella pärlor och pulserande nattliv blandas hejvilt.

Visum och inresa

Som svensk medborgare måste du ha ett visum för att beviljas inresa till Ryssland. Du hittar all väsentlig information angående ansökan på ryska ambassanden i Stockholms webbsida. För vissa städer i landet är det möjligt att ansöka om e-visering. Det är dock mycket viktigt att noggrant läsa igenom instruktionerna i samband med en sådan ansökan, då det tidigare har strulat en del med dessa, bland annat med ansökningar som innehåller bokstäverna å, ä, ö, ü.

 

Det är viktigt att ditt visum är giltigt för alla dagar du vistas i landet, och du rekommenderas att lägga till några extra dagar på din ansökan för att gardera dig mot missade flyg, sjukdom, etc. Om du vistas i Ryssland trots att din visering gått ut kan du annars bli deporterad samt straffas med ett femårigt inreseförbud i landet.

 

Ska du vistas i landet i mer än sju dagar måste du registreras hos Federal Migration Service och denna registrering ska ske inom tre dagar från att du ankom landet. Du kan inte registrera dig själv – det ska istället antingen ditt hotell eller den organisation som bjudit in dig till landet göra. Efter registreringen får du ett stämplat kvitto och detta kvitto är viktigt att ha med dig när du reser ut ur landet igen.

Vaccinering och sjukvård

Det finns inga vaccinationskrav för inresor till Ryssland. Du rekommenderas dock att se över ditt grundskydd, samt vaccinera dig mot Hepatit A och Hepatit B. Ska du vistas i naturen rekommenderas också vaccinering mot TBE och du som tänkt bege dig utanför turistorterna rekommenderas även att vaccinera dig mot Tyfoid.

 

Det finns stora lokala variationer i den ryska sjukvården. I St. Petersburg och Moskva finns privata vårdinrättningar med en mycket hög standard, men på många andra ställen ligger sjukvården istället på en lägre nivå än vi annars är vana vid. En giltig försäkring som täcker vård i landet är ett krav för att beviljas visum.

Resa runt i Ryssland

I världens till ytan största land är transportmöjligheterna många. Den transsibiriska järnvägen är allmänt känd och tar dig till stora delar av landet. I de större städerna kan du ofta välja bland buss, tåg, tunnelbana, spårvagn och taxi.

 

För långa transporter föredras flyg av många, men även deras höghastighetståg är ett populärt alternativ – och det senare är också ofta mer prisvärt.

Bra att veta

  • Rysk lagstiftning måste följas – denna kan skilja sig väsentligt från den svenska
  • Intolerans förekommer ofta mot HBTQ-personer
  • Undvik att vistas ensam ute på nattetid för att undvika rån eller överfall