Landskod Valuta Språk Population Huvudstad Yta
+ 82 Vann Sydkorea 48422644 Seoul 98480

Sydkorea

Sydkorea brukar räknas till ett av de mer demokratiska länderna i Asien. I detta moderna land kan du njuta av den fantastiska naturen och en populär aktivitet är att vandra i någon av landets alla nationalparker. Sydkoreanerna är kända för sin aktiva livsstil och de är mycket intresserade av teknik – något som gör att du alltid kan hitta det senaste i teknikens värld här.

Visum vid inresa

Svenska medborgare kan inte längre resa till Sydkorea utan att först ha beviljats ett visum. Detta ansöker du om hos din närmaste sydkoreanska ambassad.

Vaccinering och sjukvård

Det finns inga obligatoriska vaccineringar som krävs för att beviljas inresa i Sydkorea. Det grundläggande skyddet bör vara uppdaterat. Vaccinering mot Hepatit A och Hepatit B rekommenderas. Ska du backpacka i landet rekommenderas också vaccinering mot tuberkulos och rabies. Du bör också överväga att vaccinera dig mot japansk encefalit, då denna sjukdom blivit allt mer vanlig i vissa delar av landet.

 

Sjukvården i landet är generellt god och vid brådskande behov av sjukvård ska du ringa 1339. Du får då tala med utbildad sjukvårdspersonal som guidar dig eller beställer ambulans, utifrån hur läget ser ut. Du behöver ha en reseförsäkring som täcker sjukvårdskostnader för att undvika en dyr historia om du under din vistelse i landet skulle få behov av läkarvård.

Resa runt i Sydkorea

Att resa runt i Sydkorea med hjälp av allmänna transportmedel är en klart angenäm upplevelse. Deras järnvägsnät är väl utbyggt och mycket modernt och avgångarna är täta och i tid. Samma sak gäller deras busstrafik som även den trafikerar större delar av landet. I storstäder är det dock vanligt med trafikstockningar, vilket då även drabbar busstrafiken. I landets större städer är också tunnelbana ett transportalternativ – och precis som buss och tåg är även denna mycket modern och pålitlig.

 

För lokala transporter är taxi ett tryggt alternativ. Du bör vara medveten om att de flesta taxichaufförer inte pratar engelska, men i större städer som Seoul och Busan finns det i vissa taxibilar möjlighet till engelskspråkig tolkservice. Detta markeras med ett klistermärke i taxifönstret.

Bra att veta

  • Engelskakunskaperna hos sydkoreanerna är ofta mycket bristfällig och det är i stort sett endast på stora hotell och resebyråer som du kan räkna med att göra dig förstådd
  • Motorcyklar och mopeder kör ofta på trottoarer för att gena – var uppmärksam på detta

I trafiken anser sig bilar ha företräde gentemot gångtrafikanter och det är ingen garanti att en bil stoppar bara för att ljuset är rött. Se därför till att aldrig kliva rätt ut i gatan utan att noggrant se dig för först