Landskod Valuta Språk Population Huvudstad Yta
+ 66 baht Thailand 67089500 Bangkok 514000

Thailand

Thailand är för många svenskar ett drömresmål och med sitt fantastiska klimat, sin vackra natur, låga prisbild och otroligt vänliga ortsbefolkning är det inte konstigt att detta land är ett återkommande resmål för många turister.

Visum och inresa

Du som är svensk medborgare och som planerar att stanna i Thailand i mindre än 30 dagar för att turista behöver inte ha något visum för att beviljas inresa. Du behöver då ha en giltig biljett för utresa, vilken ska vara datumsatt till senast 30 dagar efter din inresa. Det går att ansöka om att få stanna i landet i ytterligare 30 dagar, vilket i stort sett alltid beviljas.

 

Vid din inresa i Thailand kommer du få en inresestämpel i ditt pass. När du därefter reser ut ur landet måste du kunna uppvisa denna stämpel. Skulle du ha fått ett nytt svenskt pass under din vistelse i landet behöver du ta hjälp av immigrationsmyndigheten för att överföra din gamla stämpel till ditt nya pass.

Vaccination och sjukvård

Vaccination mot gula febern är obligatorisk för dig som nyligen vistats i ett land där sjukdomen förekommer. Inga andra obligatoriska vaccin finns för inresa i Thailand. För alla resenärer gäller att ha ett uppdaterat grundskydd och vaccinering mot Hepatit A samt Hepatit B rekommenderas. Särskilda riskgrupper rekommenderas också vaccinering med Dukoral mot kolera. För backpackers rekommenderas även vaccinering mot japansk encefalit.

 

Det är av högsta vikt att du har en giltig reseförsäkring som inkluderar sjukvård när du reser till Thailand. Om inte din sjukdomsbild är livshotande kommer ingen vård inledas innan sjukhuset fått betalt eller bekräftat från ditt försäkringsbolag att din försäkring täcker vårdkostnaderna. Kvalitén på olika vårdinrättningar skiljer sig markant i landet. Privata kliniker i storstäder har ofta hög standard, medan allmänna kliniker (framförallt utanför de större städerna) många gånger har en låg till undermålig standard.

Resa runt i Thailand

Beroende på hur långt du vill resa, är alternativen för att ta sig runt i det enorma Thailand många. Flyg är ett vanligt transportsätt, om än något kostsamt. För att komma billigare undan är tåget ett vettigt alternativ och järnvägsnätet är relativt väl utbyggt i landet. Dit tågen inte tar dig kan du istället välja bussen – både tåg och buss är två billiga alternativ och standarden är på de flesta ställen relativt hygglig.

 

För korta eller lokala transporter kan du välja taxi eller tuk-tuk. Du rekommenderas att alltid se till att taxametern för din färd är påslagen, för att inte hamna i diskussion med din chaufför.

 

Om du ska resa till någon av landets alla öar bör du säkerställa att den båt du reser med ser ut att vara underhållen. Undvik överfulla båtar och res helst inte ut under kvällar och nätter, då många båtolyckor i Thailand sker just i mörker.

Bra att veta

  • Trafiksäkerheten i landet är generellt låg och många dödsolyckor förekommer varje år i trafiken
  • Ädelstenssvindel är relativt vanligt förekommande

Stöder är vanliga i turisttäta områden, framförallt genom ficktjuveri eller väskryckning