Landskod Valuta Språk Population Huvudstad Yta
+ 90 Lire Turkiet 778 041 22 Ankara 780 580

Turkiet

Turkiet är ett populärt resmål bland många svenskar och det som lockar är framförallt landets varma klimat och härliga sandstränder, i kombination med att det är väldigt billigt att leva och bo i landet.

Visum och inresa

Svenska resenärer behöver inte ha något visum för att beviljas inresa i Turkiet och man har lov att stanna här i totalt 90 dagar under en period om 180 dagar. Längre vistelser än så kan leda till böter och inreseförbud.

 

Vid inresa i Turkiet behöver ditt pass ha en giltighetstid om minst 150 dagar räknat från den dag du ankommer landet.

Vaccination och sjukvård

Det finns inga obligatoriska vaccineringar som krävs för inresa till Turkiet. Du uppmanas att se över ditt grundskydd samt vaccinera dig mot Hepatit A, TBE och Turistdiarré. Ska du vistas längre i landet rekommenderas också vaccin mot Hepatit B samt Tyfoid.

 

Det är mycket viktigt att du har en fullgod reseförsäkring som täcker eventuella kostnader för sjukvård. I Turkiet kommer du annars nekas all annan vård än livräddande sådan, innan kostnaderna för vården betalats. Detta gäller både för privata såväl som offentliga aktörer. Kvalitén på vårdinrättningarna varierar och generellt är privata aktörer klart bättre än offentliga sådana.

Resa runt i Turkiet

Trots att Turkiet är ett mycket stort land tar du dig smidigt runt och valmöjligheterna på transportmedel är många. Flygtrafiken har hög standard och många avgångar, men det är också ett dyrare alternativ. Buss är annars det vanligaste alternativet för längre sträckor, och ska du till större städer finns ofta också goda möjligheter att resa med tåg.

 

I storstäderna kan du välja mellan lokala bussar och minibussar, tunnelbana och taxi. Alla taxibilar måste enligt lag ha en taxameter, men för vissa taxis som endast kör skytteltrafik mellan specifika platser är fasta priser vanligare. Observera att taxibilar ofta saknar bilbälten i baksätet, trots att detta krävs enligt lag. Trafiken i Turkiet skördar årligen tusentals dödsoffer och en taxibil med säkerhetsbälten är därför att föredra.

Bra att veta

  • Alla platser i Turkiet räknas inte som säkra – kontrollera säkerhetsläget på svenska ambassadens hemsida innan du reser runt i landet
  • Vid resor till landsbygden bör kvinnor undvika bara axlar och både kvinnor och män bör undvika bara ben
  • I Turkiet ser man mycket allvarligt på beteenden eller uttalanden (både skriftliga, såväl som muntliga) som går att tolka som att man skymfar landet i sig, dess flagga eller landets grundare
  • Svenska resenärer uppmanas att ha god koll på sitt pass på flygplatsen, då det förekommit flera fall av passtölder