Landskod Valuta Språk Population Huvudstad Yta
+ 84 Dong Vietnam 89571130 Hanoi 329560

Vietnam

Det charmiga Vietnam bjuder på fantastiska naturscenerier med stora lokala variationer. Här finns de vidunderliga kalkstensbergen i Halongbukten, det majestätiska Mekongdeltat och fantastiskt vackra kuststräckor. Här kan du uppleva allt från dykning och klättring bland öar, till operahus, nattliv och casinospel – Vietnam har allt.

Visum vid inresa

Om du tänkt stanna i Vietnam i mindre än 15 dagar, samt har en giltig biljett för utresa har du möjlighet att resa in i landet utan visum. Saknar du däremot en utresebiljett eller om du planerat att stanna längre behöver du ansöka om ett visum – detta kan du göra både hos den vietnamesiska ambassaden samt hos immigrationsmyndigheterna i Vietnam.

Vaccination och sjukvård

Vietnam har inte något krav på vaccinering för inresa i landet. För ditt personliga skydd bör du se över ditt grundskydd, samt vaccinera dig mot Hepatit A och Hepatit B. Vissa särskilda riskgrupper rekommenderas också att vaccinera sig mot kolera med Dukoral. Ska du vistas länge i landet eller om du backpackar i landet rekommenderas även vaccinering mot Tyfoid, Rabies, Tuberkulos och Japansk Encefalit.

 

Vid inresa till landet bör du säkerställa att du har en reseförsäkring som innehåller medicinsk evakuering vid sjukdom. Sjukhus och andra vårdinrättningar i landet har en mycket låg standard, och både vårdplatser, utrustning och behandlingsmöjligheter för många sjukdomar saknas.

Resa runt i Vietnam

För rundresor i Vietnam är det främst busstrafik som gäller – denna kan ta dig i stort sett överallt i landet. Mellan vissa större städer går också tågtrafik, och ut till olika öar är det färjetrafik som gäller. Säkerhetsnivån på allmänna transportmedel är generellt låg och så är även ofta standarden på transportmedlen. Bälten saknas som regel och om du reser med färja eller båt saknas ofta flytvästar. Reser du med barn bär du ta med egen flytväst till barnet då dessa i stort sett alltid endast finns i vuxenstorlek.

 

Att hyra motorcykel är mycket populärt i Vietnam, men med tanke på hur trafiksäkerheten ser ut i landet är detta inte att rekommendera. Dödligheten i trafiken är hög och många trafikanter har en väldigt låg körskicklighet.

 

För lokala transporter rekommenderas taxi. Det finns också cykeltaxi och motorcykeltaxi, men här är det svårt att veta vilka aktörer som är seriösa. Även om biltaxi kostar mer, är det fortfarande mycket billigt i svenska mått mätt.

Bra att veta

  • Vid resa med nattbuss bör du förvara dina värdesaker på ett säkert sätt – stölder är inte ovanliga
  • På turistorter bör du vara observant på ficktjuvar och väskryckare
  • Under sensommaren finns en hög risk för tyfoner, översvämningar och jordskred